Ciekawostki z życia rolnika, wsi, zwierząt gospodarskich

Kiszonka dla bydła co robić by nie pleśniała
Kiszonka dla bydła – co robić, by nie pleśniała?
22 lutego 2020
Co się opłaca uprawiać i hodować
Co się opłaca uprawiać i hodować?
12 marca 2020

Ciekawostki z życia rolnika, wsi, zwierząt gospodarskich

Ciekawostki z życia rolnika wsi zwierząt gospodarskich

Życie na wsi nieustannie się zmienia. To, co kiedyś było standardem, dzisiaj jest uznawane za dziwne, a niekiedy nawet nielegalne. Współczesna wieś znacznie różni się od tej przed laty. Oto zebrane przez nas ciekawostki z życia rolnika, wsi, a także zwierząt gospodarskich!

Wieś – kiedyś i dzisiaj

Wieś od wieków jest miejscem, w którym ludzkość może stykać się z naturą. To właśnie tam dominuje uprawa roślin oraz chów zwierząt. Chociaż dzisiejsza wieś nie zawsze jest wsią rolniczą, to jednak nadal można zauważyć na niej takie właśnie aktywności. Sprzyja temu duża przestrzeń, a także odpowiednie warunki, których nie ma w miastach.

W Polsce znajduje się 43 063 wsi. Niektóre z nich liczą sobie zaledwie po paru mieszkańców, inne są znacznie większe i mogą posiadać nawet po kilka czy kilkanaście tysięcy osób. Wsie mają również różny charakter. Niektóre z nich są wsiami rolniczymi, w innych z kolei intensywnie rozwija się turystyka, w tym agroturystyka. Współczesna wieś posiada różnorodny oblicze.

Z wsią, a także z życiem rolnika oraz hodowcy zwierząt związanych jest także wiele interesujących ciekawostek. Zachęcamy do dalszej lektury!

Produkcja rolna – co wytwarzane jest najczęściej?

Rolnictwo towarzyszy człowiekowi od wielu wieków. Stanowi ono domenę wsi, w tym także wsi polskiej, która uznawana jest jako dostarczyciel płodów rolnych dla wszystkich Polaków, a teraz również do mieszkańców innych krajów.

Produkcja rolna zmieniała się na przestrzeni czasu. Kiedyś dominowały mniejsze gospodarstwa rolne. Teraz natomiast bardzo popularne są duże, wielohektarowe gospodarstwa, które skupiają się na produkcji określonych typów zbóż, roślin strączkowych (motylkowych) i innych artykułów rolnych.

Rolnictwo można podzielić dzisiaj na:

  • rolnictwo ekstensywne – drobnotowarowe, tradycyjne, dzisiaj coraz częściej takie metody wykorzystują gospodarstwa ekologiczne
  • rolnictwo intensywne – wysokotowarowe czy też uprzemysłowione, ma postać dużych gospodarstw rolnych, dominuje w krajach wysokorozwiniętych

W Polsce można zauważyć zarówno przykłady rolnictwa intensywnego, jak również tego ekstensywnego. Wytwarza się przede wszystkim zboża, które zabierają nawet około 3/4 areału.

Wśród innych ważnych kierunków produkcji rolnej w Polsce znajdują się:

  • jabłka
  • pieczarki
  • rośliny strączkowe – motylkowe

Chów zwierząt – zwierzęta najczęściej hodowane na wsiach

Wieś to również chów zwierząt. Polska pod tym względem jest jednym z liderów w Europie. Zwierzęta hodowlane zostały udomowione już kilka tysięcy lat temu. Od tego czasu towarzyszą człowiekowi, zapewniając mu dostęp do mięs oraz innych produktów.

Także w tym przypadku chów zmieniał się na przestrzeni czasu. Kiedyś dominowały mniejsze fermy, teraz z kolei powstają duże zakłady hodowli zwierząt, które specjalizują się w intensywnym chowie.

Nasz kraj jest także jednym z większych producentów mięs. Zdecydowana większość ferm zlokalizowana jest w północnej części kraju, w tym między innymi w Wielkopolsce.

Polskie gospodarstwa wytwarzają przede wszystkim:

  • drób – krajowa produkcja wynosi niemalże 3 miliony ton rocznie, co czyni Polskę największym producentem drobiu w Europie i jednym z największych eksporterów tego mięsa na świecie
  • wieprzowina – fermy trzody chlewnej w Polsce wytwarzają duże ilości tego mięsa
  • skóry futerkowe – warto także wskazać, że w Polsce popularna jest produkcja skór futerkowych, nasz kraj znajduje się na trzecim miejscu na świecie pod względem ich produkcji

Warto wspomnieć również o jajkach kurzych. Polska także jest jednym z liderów w ich produkcji oraz eksporcie. Również w naszym kraju wytwarza się duże ilości mleka.

Konina – kiedyś lubiana, dzisiaj zapomniana

Konina, czyli mięso z konia wyróżnia się wysoką zawartością białka i niskim poziom tłuszczu. Mięso to w Europie jest bardzo rzadko spotykane, co wynika głównie z faktu, że konie uznawane są za zwierzęta towarzyszące, a nie hodowlane.

Konina zbliżona jest swoim kolorem oraz smakiem do wołowiny. To mięso czerwone, które ma specyficzny smak oraz wymaga odpowiedniego przyrządzenia, aby było dobre. To także powoduje, że jest ono dzisiaj tak mało popularne.

Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że konina była często jedzonym mięsem w przedwojennej Polsce. Aktualnie tradycja ta nie jest już kontynuowana, lecz Polska jest jednym z największych eksporterów koniny w Europie. 

Pies – wierny towarzysz rolnika

Na wsi nie może zabraknąć także psów. Wierny Burek kiedyś najczęściej żył w budzie, jednak teraz psa nie powinno się już trzymać na łańcuchu. Zmiana czasów dotknęła również tych popularnych zwierząt domowych.

Istnieje kilka różnych teorii, jak pies stał się towarzyszem człowieka. Badania wskazuję na to, że pies domowy jest potomkiem euroazjatyckich wilków i jego linia genetyczna oddzieliła się od nich około 125 tysięcy lat temu. Odrębny gatunek wytworzył się około 15-40 tysięcy lat temu. Udomowienie psa miało miejsce około 12-17 tysięcy la temu.

Psy na wsi przede wszystkim zajmowały się pilnowaniem gospodarstwa domowego, lecz warto wskazać również na popularne psy pasterskie, w tym psy zaganiające, które nadal stosowane są w chowie owiec.

Dzisiaj pies także towarzyszy rolnikowi. Warto pamiętać, że zgodnie z przepisami prawa należy zapewnić mu odpowiednie miejsce do życia, które będzie osłonięte przed czynnikami pogodowymi. Właściciel powinien zapewnić psu także dostęp do świeżej wody oraz pokarmu. Pies powinien być także szczepiony przeciw wściekliźnie.