Życie na wsi nieustannie
się zmienia. To, co kiedyś było standardem, dzisiaj jest uznawane za dziwne, a
niekiedy nawet nielegalne. Współczesna wieś znacznie różni się od tej przed
laty. Oto zebrane przez nas ciekawostki z życia rolnika, wsi, a także zwierząt
gospodarskich!
Wieś – kiedyś i dzisiaj
Wieś od wieków jest
miejscem, w którym ludzkość może stykać się z naturą. To właśnie tam dominuje
uprawa roślin oraz chów zwierząt. Chociaż dzisiejsza wieś nie zawsze jest wsią
rolniczą, to jednak nadal można zauważyć na niej takie właśnie aktywności.
Sprzyja temu duża przestrzeń, a także odpowiednie warunki, których nie ma w
miastach.
W Polsce znajduje się
43 063 wsi. Niektóre z nich liczą sobie zaledwie po paru mieszkańców, inne
są znacznie większe i mogą posiadać nawet po kilka czy kilkanaście tysięcy
osób. Wsie mają również różny charakter. Niektóre z nich są wsiami rolniczymi,
w innych z kolei intensywnie rozwija się turystyka, w tym agroturystyka.
Współczesna wieś posiada różnorodny oblicze.
Z wsią, a także z życiem
rolnika oraz hodowcy zwierząt związanych jest także wiele interesujących
ciekawostek. Zachęcamy do dalszej lektury!
Produkcja rolna – co
wytwarzane jest najczęściej?
Rolnictwo towarzyszy
człowiekowi od wielu wieków. Stanowi ono domenę wsi, w tym także wsi polskiej,
która uznawana jest jako dostarczyciel płodów rolnych dla wszystkich Polaków, a
teraz również do mieszkańców innych krajów.
Produkcja rolna zmieniała
się na przestrzeni czasu. Kiedyś dominowały mniejsze gospodarstwa rolne. Teraz
natomiast bardzo popularne są duże, wielohektarowe gospodarstwa, które skupiają
się na produkcji określonych typów zbóż, roślin strączkowych (motylkowych) i
innych artykułów rolnych.
Rolnictwo można podzielić
dzisiaj na:
- rolnictwo
ekstensywne – drobnotowarowe, tradycyjne, dzisiaj coraz częściej takie metody wykorzystują
gospodarstwa ekologiczne
- rolnictwo
intensywne – wysokotowarowe czy też uprzemysłowione, ma postać dużych
gospodarstw rolnych, dominuje w krajach wysokorozwiniętych
W Polsce można zauważyć
zarówno przykłady rolnictwa intensywnego, jak również tego ekstensywnego.
Wytwarza się przede wszystkim zboża, które zabierają nawet około 3/4 areału.
Wśród innych ważnych
kierunków produkcji rolnej w Polsce znajdują się:
- jabłka
- pieczarki
- rośliny
strączkowe – motylkowe
Chów zwierząt – zwierzęta
najczęściej hodowane na wsiach
Wieś to również chów
zwierząt. Polska pod tym względem jest jednym z liderów w Europie. Zwierzęta
hodowlane zostały udomowione już kilka tysięcy lat temu. Od tego czasu
towarzyszą człowiekowi, zapewniając mu dostęp do mięs oraz innych produktów.
Także w tym przypadku
chów zmieniał się na przestrzeni czasu. Kiedyś dominowały mniejsze fermy, teraz
z kolei powstają duże zakłady hodowli zwierząt, które specjalizują się w
intensywnym chowie.
Nasz kraj jest także
jednym z większych producentów mięs. Zdecydowana większość ferm zlokalizowana
jest w północnej części kraju, w tym między innymi w Wielkopolsce.
Polskie gospodarstwa
wytwarzają przede wszystkim:
- drób
– krajowa produkcja wynosi niemalże 3 miliony ton rocznie, co czyni Polskę
największym producentem drobiu w Europie i jednym z największych eksporterów
tego mięsa na świecie
- wieprzowina
– fermy trzody chlewnej w Polsce wytwarzają duże ilości tego mięsa
- skóry
futerkowe – warto także wskazać, że w Polsce popularna jest produkcja skór
futerkowych, nasz kraj znajduje się na trzecim miejscu na świecie pod względem
ich produkcji
Warto wspomnieć również o
jajkach kurzych. Polska także jest jednym z liderów w ich produkcji oraz
eksporcie. Również w naszym kraju wytwarza się duże ilości mleka.
Konina – kiedyś lubiana,
dzisiaj zapomniana
Konina, czyli mięso z
konia wyróżnia się wysoką zawartością białka i niskim poziom tłuszczu. Mięso to
w Europie jest bardzo rzadko spotykane, co wynika głównie z faktu, że konie
uznawane są za zwierzęta towarzyszące, a nie hodowlane.
Konina zbliżona jest
swoim kolorem oraz smakiem do wołowiny. To mięso czerwone, które ma specyficzny
smak oraz wymaga odpowiedniego przyrządzenia, aby było dobre. To także
powoduje, że jest ono dzisiaj tak mało popularne.
Nie każdy jednak zdaje
sobie sprawę z tego, że konina była często jedzonym mięsem w przedwojennej
Polsce. Aktualnie tradycja ta nie jest już kontynuowana, lecz Polska jest
jednym z największych eksporterów koniny w Europie.
Pies – wierny towarzysz
rolnika
Na wsi nie może zabraknąć
także psów. Wierny Burek kiedyś najczęściej żył w budzie, jednak teraz psa nie
powinno się już trzymać na łańcuchu. Zmiana czasów dotknęła również tych
popularnych zwierząt domowych.
Istnieje kilka różnych
teorii, jak pies stał się towarzyszem człowieka. Badania wskazuję na to, że
pies domowy jest potomkiem euroazjatyckich wilków i jego linia genetyczna
oddzieliła się od nich około 125 tysięcy lat temu. Odrębny gatunek wytworzył
się około 15-40 tysięcy lat temu. Udomowienie psa miało miejsce około 12-17
tysięcy la temu.
Psy na wsi przede
wszystkim zajmowały się pilnowaniem gospodarstwa domowego, lecz warto wskazać
również na popularne psy pasterskie, w tym psy zaganiające, które nadal
stosowane są w chowie owiec.
Dzisiaj pies także towarzyszy
rolnikowi. Warto pamiętać, że zgodnie z przepisami prawa należy zapewnić mu
odpowiednie miejsce do życia, które będzie osłonięte przed czynnikami
pogodowymi. Właściciel powinien zapewnić psu także dostęp do świeżej wody oraz
pokarmu. Pies powinien być także szczepiony przeciw wściekliźnie.