Rolnictwo i hodowla to
podstawa funkcjonowania wsi. Dzisiaj produkcja rolna oraz chów różnią się
jednak od tego, który prowadzony był w przeszłości. To w dużej mierze kwestia
zmian w opłacalności, ale również upodobań konsumenckich. Co dzisiaj opłaca się
uprawiać i hodować na wsi?
Co wytwarza się na wsi?
Wieś od wieków zajmuje
się dostawą płodów rolnych oraz zwierząt hodowlanych, które wykorzystywane są
do produkcji mięs oraz innego rodzaju artykułów.
Dzisiaj struktura rolna w
Polsce znacznie różni się od tej przed laty. Widać to bardzo dobrze na
przykładzie porównania z okresem PRL-u, gdy polskie rolnictwo było na niższym
poziomie niż obecnie.
Co zatem może dostarczać
polska wieś? Jakie produkty cieszą się obecnie największą popularnością wśród
konsumentów? Co najbardziej opłaca się wytwarzać? To pytania, na które każdy
rolnik powinien znać odpowiedź.
Produkcja na wsi może być
podzielona na cztery główne kategorie:
Jak zmieniała się
struktura produkcji rolnej oraz chów w powyższych kategoriach? Zapraszamy do
sprawdzenia!
Zboża – podstawa
funkcjonowania rolnictwa
Pod względem wielkości
zasiewów, zboża są najbardziej popularne w Polsce, a także w innych krajach
świata. Szacuje się, że obecnie zajmują one nawet około 3/4 przestrzeni przeznaczonej
pod uprawy.
Warto przy tym zaznaczyć,
że zboża uprawiane są nie tylko w celach konsumpcyjnych, na przykład do
produkcji mąk, chleba, makronów. Również bardzo duży udział posiadają zboża
przeznaczone na pasze, czyli do skarmiania zwierząt.
Ceny zbóż, a tym samym
opłacalność ich uprawy zależne są od wielu czynników. Bardzo duże znaczenie
posiadają tutaj międzynarodowe rynki rolne, lecz również aktualne warunki
pogodowe, które mogą zmieniać ilość plonów. Również ceny kształtowane są przez
inne czynniki, na przykład kursy walut.
Przykładowe ceny za zboża
w kwietniu 2020 roku według danych na portalu Farmer.pl:
- rzepak
– 1533,89 zł netto/tonę
- pszenica
konsumpcyjna – 735,63 zł netto/tonę
- pszenica
paszowa – 692,31 zł
netto/tonę
- pszenżyto
– 591,20 zł netto/tonę
- żyto
konsumpcyjne – 522,49 zł netto/tonę
- żyto
paszowe – 521,67 zł netto/tonę
- jęczmień
konsumpcyjny – 605,56 zł netto/tonę
- jęczmień
paszowy – 613,33 zł netto/tonę
- owies
– 533,33 zł netto/tonę
Ceny zbóż nieustannie się
zmieniają, co przekłada się również na opłacalność produkcji rolnej tego typu.
Dzisiaj rolnicy najczęściej wysiewają pszenicę, która jest najbardziej
uniwersalnym zbożem.
Mięsa – tańsze i łatwiej
dostępne niż kiedyś
Zmiany dotykają także
chowu zwierząt. Po latach PRL-u, gdy codziennością był brak dostępu do mięs,
teraz w sklepach w Polsce można kupić je w dowolnej ilości. To również zasługa
krajowych hodowców, którzy są jednymi z największych producentów w Unii
Europejskiej.
W Polsce opłaca się
przede wszystkim produkcja drobiu. Duże zapotrzebowanie na drób w naszym kraju
i za granicą spowodowało powstawanie wielu nowych, wielkopowierzchniowych
hodowli kur oraz indyków. Widać także rosnące zainteresowanie kaczkami oraz
gęsiami, jednak nadal ich mięso nie cieszy się aż tak dużym powodzeniem.
Również warto wskazać na
wieprzowinę. W Polsce znajduje się wiele chlewni dostarczających trzodę
chlewną. Najwięcej z nich zlokalizowanych jest w Wielkopolsce oraz w ościennych
województwach. Spożywamy znacznie więcej wieprzowiny niż przed laty. Kiedyś
była luksusowym towarem, teraz można kupować ją w przystępnych cenach.
Zwiększona produkcja oraz
spożycie mięs wynikają również ze zmian w hodowli tych zwierząt. Aktualnie
stosuje się intensywne metody hodowlane, które bazują na odpowiednich paszach o
właściwym profilu składników odżywczych. Za ich pomocą zwierzęta mogą znacznie
szybciej przybierać na wadze oraz trafiać na ubój.
Owoce – nie tylko jabłka
Polska jest jednym ze
światowych liderów w produkcji jabłek. Dostarczamy je do wielu krajów
europejskich. Każdego roku Polska wytwarza około 2 441 393 ton jabłek, co
plasuje nas na czwartym miejscu za Chinami, Stanami Zjednoczonymi oraz Turcją.
Bardzo dobre warunki
pogodowe sprawiły, że polskie jabłka są uznawane za jedne z najlepszych owoców.
W naszym kraju uprawia
się jednak nie tylko jabłka. Rolnicy zbierają również inne owoce. Na uwagę
zasługuje tutaj borówka amerykańska, która kiedyś nie była w ogóle u nas dostępna.
Zastąpiła ona popularne niegdyś plantacje porzeczek.
Warzywa – susza podbija
ceny
W Polsce wytwarza się
także duże ilości warzyw. Szacuje się, że nasz kraj produkuje około 4,5,4-8
milionów ton warzyw na rok. Jednak ze względu na ostatnią susze produkcja ta
jest mniejsza niż przed laty, co również wpływa na rosnące ceny warzyw.
Jednym z przykładów jest
rosnąca cena korzenia pietruszki. W lecie 2019 roku potrafiła ona wynosić nawet
około 20-30 złotych za jeden kilogram, podczas gdy standardowa cena wynosiła
kilka złotych.
W Polsce uprawia się
między innymi kapustę, marchew, cebulę, kalafiory, buraki ćwikłowe, ogórki
gruntowe, pomidory gruntowe, brokuły, paprykę, patisony, kabaczki czy cukinie.
Te polskie warzywa coraz częściej przeznaczane są także na eksport do naszych
europejskich sąsiadów.