Świnia domowa jest zwierzęciem hodowlanym, które towarzyszy człowiekowi już od wielu lat. Dostarcza ona mięsa – wieprzowiny, a także pozyskuje się z niej tłuszcz, podroby, skórę oraz szczecinę. Jak długi jest cykl życia świni?
Czy pojawiają się jakieś różnice pomiędzy świniami żyjącymi na wsi, a tymi w dużych hodowlach trzody chlewnej? Zapraszamy do sprawdzenia!
Świnie – popularne
zwierzęta hodowlane
Wieprzowina, a także
innego rodzaju produkty spożywcze pozyskiwane ze świń cieszą się w Polsce
bardzo dużym powodzeniem. Są one popularne również w wielu innych kulturach, w
tym między innymi cenione są w kuchni chińskiej.
Te właśnie zwierzęta
gospodarcze są jednymi z najczęściej hodowanych na cele spożywcze. Co decyduje
o ich popularności?
Wśród głównych zalet świń
jako zwierząt hodowlanych wyróżnia się:
- wszystkożerność
- szybki
wzrost
- wysoką
mięsność
- wysoką
wydajność rzeźną
- popularność
wieprzowiny
Także w Polsce znajduje
się wiele ferm tej trzody chlewnej. Również świnie od wielu wieków są również
hodowane przez rolników indywidualnych na potrzeby własne.
Największe pogłowie
trzody chlewnej w Polsce to województwo wielkopolskie. Także duże fermy
znajdują się w województwie łódzkim, pomorskim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim
oraz lubelskim. Najmniejsza ilość hodowli znajduje się na terenie Polski
południowej.
Jak długo żyją świnie?
Jak zostało wspomniane
wcześniej, jedną z najważniejszych zalet świń jest ich szybki wzrost. To
powoduje, że już w niedługim czasie po narodzinach mogą być one wykorzystane do
pozyskania mięsa.
Świnia może osiągnąć
swoją docelową wagę użytkową już około 6 miesiąca życia. To właśnie wtedy może
być przeznaczona na ubój. Najczęściej zwierzę waży wtedy już około 100 kg.
Warto jednak wskazać, że dorosłe samce mogą osiągnąć wagę nawet do 350 kg. Samice
są na ogół kilkadziesiąt kilogramów lżejsze i niższe.
Dodatkowym atutem tego
gatunku jest szybkie osiąganie dojrzałości płciowej, co również przekłada się
na szybszy rozród.
W sprzyjających
warunkach, gdy świnia nie jest przeznaczona na ubój, może ona żyć nawet do 12
lat.
Warto przy tym wskazać,
że pomiędzy świniami wiejskimi, które hodowane są w warunkach tradycyjnych, a
tymi, które znajdują się w fermach trzody chlewnej, zachodzą dość znaczne
różnice nie tylko w okresie życia, lecz również w przyrostach masy.
Świnia normalna – wiejska
Świnie żyjące na wsi
posiadają dłuższy okres życia, co związane jest z innym tempem przyrostu ich
masy. Osiągają one odpowiednią masę do uboju po około 2-3 latach od urodzenia,
co w przypadku wspomnianych powyżej 6 miesięcy jest znaczną różnicą.
Wynika ona przede
wszystkim z faktu, że świnie w mniejszych gospodarstwach są karmione w inny
sposób niż świnie na fermach trzody chlewnej. Dodatkowo, taka produkcja nie
jest nastawiona na maksymalizację zysków.
Do karmienia świń
wiejskich nie stosuje się specjalistycznych mieszanek paszowych. Zwierzęta te
często otrzymują zboża, ziemniaki z parownika, a pasze stosowane są
okazjonalnie. Często zwierzęta są również puszczone samopas, dlatego
samodzielnie wyszukują sobie pożywienie. Możliwość ruchu na świeżym powietrzu
powoduje też, że mięso świń wiejskich jest mniej otłuszczone oraz prezentuje
sobą wyższą jakość niż to od świń z ferm.
Taka tradycyjna, wiejska
hodowla stosowana jest obecnie także w gospodarstwach ekologicznych. Chociaż
mięso eko jest nadal mało popularne i dość rzadko dostępne, to jednak także
przyciąga no uwagę coraz większej liczby konsumentów, którzy chcą jeść
zdrowiej.
Wobec tego świnie
wiejskie wolniej rosną, lecz także ich mięso jest lepszej jakości. Na uwagę
zasługuje przede wszystkim mniejsze otłuszczenie oraz lepszy smak.
Świnia hodowlana – w
fermach trzody chlewnej
Zupełnie inaczej wygląda
życie świni w dużej fermie trzody chlewnej. Tego typu przedsiębiorstwa
nastawione są na zysk ze sprzedaży tuczników, dlatego też kluczowe jest
uzyskanie jak największych przyrostów masy zwierzęcia w krótkim czasie, aby
można było szybko ją sprzedać.
Fermy najczęściej stosują
tak zwany 90-dniowy cykl tuczu, podczas którego podają trzodzie chlewnej
odpowiedniej jakości karmy. Są to przede wszystkim pasze pełnoporcjowe, czyli
zawierające wszystkie najważniejsze składniki odżywcze.
Pasze stosowane w fermach
świń dzielą się na:
- karmy
starter – stosowane na początku tuczu
- karmy
grower – mające na celu uzyskanie najlepszych przyrostów masy ciała
- karmy
finiszer – karmy używane pod koniec tuczu
Jak zostało wspomniane
wcześniej, produkcja zbiorowa trzody chlewnej może skutkować w uboju świń już
po około 6 miesiącach. Tak szybki wynik jest rezultatem stosowania właściwych pasz,
które nakierowane są na szybki wzrost zwierzęcia.
Z drugiej jednak strony należy
pamiętać o tym, że wieprzowina produkowana takimi metodami może cechować się
niższą jakością, na przykład może posiadać dużą ilość tłuszczu. Wynika to także
z faktu, że zwierzęta stłoczone są w chlewniach, gdzie nie mogą swobodnie się
poruszać.
Podsumowując, życie świni
na wsi oraz tej, która znajduje się w hodowli trzody chlewnej, różni się
znacznie pod względem swojej długości, a także jakości.