Ile żyje świnia?

Rośliny strączkowe w Polsce
Rośliny strączkowe w Polsce
2 stycznia 2020
Jaki jest najlepszy gatunek świni w hodowli
Jaki jest najlepszy gatunek świni w hodowli?
22 stycznia 2020
Ile żyje świnia

Świnia domowa jest zwierzęciem hodowlanym, które towarzyszy człowiekowi już od wielu lat. Dostarcza ona mięsa – wieprzowiny, a także pozyskuje się z niej tłuszcz, podroby, skórę oraz szczecinę. Jak długi jest cykl życia świni?

Czy pojawiają się jakieś różnice pomiędzy świniami żyjącymi na wsi, a tymi w dużych hodowlach trzody chlewnej? Zapraszamy do sprawdzenia!

Świnie – popularne zwierzęta hodowlane

Wieprzowina, a także innego rodzaju produkty spożywcze pozyskiwane ze świń cieszą się w Polsce bardzo dużym powodzeniem. Są one popularne również w wielu innych kulturach, w tym między innymi cenione są w kuchni chińskiej.

Te właśnie zwierzęta gospodarcze są jednymi z najczęściej hodowanych na cele spożywcze. Co decyduje o ich popularności?

Wśród głównych zalet świń jako zwierząt hodowlanych wyróżnia się:

  • wszystkożerność
  • szybki wzrost
  • wysoką mięsność
  • wysoką wydajność rzeźną
  • popularność wieprzowiny

Także w Polsce znajduje się wiele ferm tej trzody chlewnej. Również świnie od wielu wieków są również hodowane przez rolników indywidualnych na potrzeby własne.

Największe pogłowie trzody chlewnej w Polsce to województwo wielkopolskie. Także duże fermy znajdują się w województwie łódzkim, pomorskim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim oraz lubelskim. Najmniejsza ilość hodowli znajduje się na terenie Polski południowej.

Jak długo żyją świnie?

Jak zostało wspomniane wcześniej, jedną z najważniejszych zalet świń jest ich szybki wzrost. To powoduje, że już w niedługim czasie po narodzinach mogą być one wykorzystane do pozyskania mięsa.

Świnia może osiągnąć swoją docelową wagę użytkową już około 6 miesiąca życia. To właśnie wtedy może być przeznaczona na ubój. Najczęściej zwierzę waży wtedy już około 100 kg. Warto jednak wskazać, że dorosłe samce mogą osiągnąć wagę nawet do 350 kg. Samice są na ogół kilkadziesiąt kilogramów lżejsze i niższe.

Dodatkowym atutem tego gatunku jest szybkie osiąganie dojrzałości płciowej, co również przekłada się na szybszy rozród.

W sprzyjających warunkach, gdy świnia nie jest przeznaczona na ubój, może ona żyć nawet do 12 lat.

Warto przy tym wskazać, że pomiędzy świniami wiejskimi, które hodowane są w warunkach tradycyjnych, a tymi, które znajdują się w fermach trzody chlewnej, zachodzą dość znaczne różnice nie tylko w okresie życia, lecz również w przyrostach masy.

Świnia normalna – wiejska

Świnie żyjące na wsi posiadają dłuższy okres życia, co związane jest z innym tempem przyrostu ich masy. Osiągają one odpowiednią masę do uboju po około 2-3 latach od urodzenia, co w przypadku wspomnianych powyżej 6 miesięcy jest znaczną różnicą.

Wynika ona przede wszystkim z faktu, że świnie w mniejszych gospodarstwach są karmione w inny sposób niż świnie na fermach trzody chlewnej. Dodatkowo, taka produkcja nie jest nastawiona na maksymalizację zysków.

Do karmienia świń wiejskich nie stosuje się specjalistycznych mieszanek paszowych. Zwierzęta te często otrzymują zboża, ziemniaki z parownika, a pasze stosowane są okazjonalnie. Często zwierzęta są również puszczone samopas, dlatego samodzielnie wyszukują sobie pożywienie. Możliwość ruchu na świeżym powietrzu powoduje też, że mięso świń wiejskich jest mniej otłuszczone oraz prezentuje sobą wyższą jakość niż to od świń z ferm.

Taka tradycyjna, wiejska hodowla stosowana jest obecnie także w gospodarstwach ekologicznych. Chociaż mięso eko jest nadal mało popularne i dość rzadko dostępne, to jednak także przyciąga no uwagę coraz większej liczby konsumentów, którzy chcą jeść zdrowiej.

Wobec tego świnie wiejskie wolniej rosną, lecz także ich mięso jest lepszej jakości. Na uwagę zasługuje przede wszystkim mniejsze otłuszczenie oraz lepszy smak.

Świnia hodowlana – w fermach trzody chlewnej

Zupełnie inaczej wygląda życie świni w dużej fermie trzody chlewnej. Tego typu przedsiębiorstwa nastawione są na zysk ze sprzedaży tuczników, dlatego też kluczowe jest uzyskanie jak największych przyrostów masy zwierzęcia w krótkim czasie, aby można było szybko ją sprzedać.

Fermy najczęściej stosują tak zwany 90-dniowy cykl tuczu, podczas którego podają trzodzie chlewnej odpowiedniej jakości karmy. Są to przede wszystkim pasze pełnoporcjowe, czyli zawierające wszystkie najważniejsze składniki odżywcze.

Pasze stosowane w fermach świń dzielą się na:

  • karmy starter – stosowane na początku tuczu
  • karmy grower – mające na celu uzyskanie najlepszych przyrostów masy ciała
  • karmy finiszer – karmy używane pod koniec tuczu

Jak zostało wspomniane wcześniej, produkcja zbiorowa trzody chlewnej może skutkować w uboju świń już po około 6 miesiącach. Tak szybki wynik jest rezultatem stosowania właściwych pasz, które nakierowane są na szybki wzrost zwierzęcia.

Z drugiej jednak strony należy pamiętać o tym, że wieprzowina produkowana takimi metodami może cechować się niższą jakością, na przykład może posiadać dużą ilość tłuszczu. Wynika to także z faktu, że zwierzęta stłoczone są w chlewniach, gdzie nie mogą swobodnie się poruszać.

Podsumowując, życie świni na wsi oraz tej, która znajduje się w hodowli trzody chlewnej, różni się znacznie pod względem swojej długości, a także jakości.