Jak szybko rośnie świnia?

Jaki jest najlepszy gatunek świni w hodowli
Jaki jest najlepszy gatunek świni w hodowli?
22 stycznia 2020
Magazynowanie zboża jak przechowywać je prawidłowo
Magazynowanie zboża – jak przechowywać je prawidłowo?
12 lutego 2020
Jak szybko rośnie świnia

Jednym z najczęściej hodowanych zwierząt w Polsce jest świnia domowa. Wytwarzana z niej wieprzowina jest lubianym mięsem. Chowem zajmują się przede wszystkim wyspecjalizowane farmy, które zlokalizowane są głównie w województwie wielkopolskim i województwach ościennych.

Jak szybko rośnie świnia, która dostaje się na taką fermę?

Rośnie zapotrzebowanie na wieprzowinę

Wysokie zapotrzebowanie na wieprzowinę spowodowało, że w Polsce znajduje się tak dużo ferm trzody chlewnej. Są one nastawione na zysk, czyli na jak najszybszą produkcję zwierząt gotowych do uboju. Właśnie dlatego celem jest błyskawiczny przyrost masy świni.

Świnia posiada wagę ubojową na poziomie około 100-110 kilogramów. W regionach wschodnich kraju, gdzie większym zainteresowaniem wśród konsumentów cieszy się mięso tłustsze, z grubym boczkiem, waga ta wynosi do około 130 kilogramów.

Takie przyrosty masy ciała hodowca może uzyskać nawet w około 3-4 miesiące. Jak to możliwe? To przede wszystkim zasługa odpowiednio dobranej karmy, która pozwala na uzyskanie dużej ilości mięsa oraz tłuszczu.

W jaki sposób odbywa się chów świni domowej, która powinna uzyskać maksymalne przyrosty masy w minimalnym czasie?

Od warchlaka do tucznika

Hodowcy najczęściej decydują się na zakup warchlaków, lecz niektórzy samodzielnie rozmnażają świnie domowe w swoich hodowlach. Następnie warchlak jest karmiony tak, aby stać się tucznikiem. Potem, gdy uzyska właściwą masę ciała, może być przeznaczony na ubój.

Warchlak – młoda świnia w wieku 12-18 tygodni, która posiada masę ciała około 25-45 kg.

Tucznik – świnia mająca co najmniej 4 miesiące życia, która tuczona jest do uzyskania określonej masy ciała i przeznaczana na ubój. Docelowa masa ciała tucznika to około 100-130 kg zależnie od rodzaju tuczu, rasy, zapotrzebowania.

Młode warchlaki przeznaczone są do tuczu. W tym celu konieczne jest dobranie właściwych karm. Stosuje się przede wszystkim karmy o wysokiej zawartości energii na poziomie około 13,5 MJ EM z jednoczesnym wysokim poziomem białka – około 18 proc. oraz z dodatkiem tłuszczu na poziomie około 3-5 proc. Bardzo istotna jest lizyna, która przyspiesza wzrost. W paszy powinna znajdować się w ilości około 1,1-1,2 proc.

Tuczniki są intensywnie żywione, aby można było uzyskać przyrosty na poziomie nawet około 1-2 kilogramów dziennie. W takim tempie tucznik przeznaczony jest do uboju niekiedy po 3 miesiącach. Aby uzyskać dobry przyrost masy ciała, karmę o odpowiedniej koncentracji energii podaje się systematycznie. Najczęściej nie praktykuje się żywienia do woli, ponieważ prowadzi to do nadmiernego odkładania się tłuszczu. Żywienie to jest praktykowane wyłącznie w przypadku określonych linii szybko rosnących.

Karmienie tuczników jest zależne od ich masy ciała, dlatego też fermy stosują różne typy karm przeznaczone dla świń na różnych etapach przyrostów. Są to tak zwane startery, growery oraz finiszery.

Gdy tucznik uzyska właściwą masę ciała, wtedy przeznaczany jest na ubój. W chowie intensywnym jest to zwykle okres 3-4 miesięcy, co pozwala na uzyskanie regularnych zysków.

Intensywne żywienie świń

W profesjonalnych fermach najczęściej praktykowane jest intensywne żywienie świń. Pod tym terminem znajduje się żywienie zwierząt specjalnymi karmami dostarczającymi im właściwą ilość energii.

Producenci pasz stosują odpowiednie mieszanki, które pozwalają na uzyskanie optymalnych parametrów odżywczych. Są one dobierane w zależności od wieku oraz od masy ciała świni.

Konieczne jest dostarczanie właściwej ilości energii w powiązaniu z właściwą ilością białka. Niewystarczająca energetyczność karmy może spowodować gorsze wykorzystanie białka, a także zmniejszenie dziennych przyrostów. Istotne są także właściwe dawki karmy, ponieważ jej nadmiar może spowodować zbyt duże otłuszczenie tucznika.

Skład mieszanek przeznaczonych do tuczu świń:

  • jęczmień
  • żyto
  • pszenżyto
  • kukurydza
  • śruta owsiana, sojowa, rzepakowa
  • rośliny strączkowe – motylkowe, na przykład groch
  • preparaty mineralno-witaminowe

Właściwe proporcje powyższych składników mieszanek do tuczu umożliwiają hodowcom uzyskanie najlepszych przyrostów masy ciała zwierząt.

Intensywne żywienie świń znacznie różni się od żywienia świń wiejskich. Wiejski chów nie jest nastawiony na taką maksymalizację przyrostów, co powoduje, że cykl życia zwierzęcia jest dłuższy niż na fermie. Stosuje się wtedy między innymi parowane ziemniaki, pokrzywy, liście z buraków pastewnych, dynie.

Mięso świń, które nie są hodowane metodami intensywnymi uznaje się za lepszej jakości. Takie metody stosowane są głównie przez hodowców indywidualnych, a także w gospodarstwach ekologicznych.

Równie ważna rasa świń

Poza właściwym żywieniem duże znaczenie posiada również gatunek – rasa świni domowej. Aktualnie w Polsce najczęściej spotykane są świnie rasy wielkiej białej polskiej czy złotnickiej, które charakteryzują się bardzo dobrą mięsnością.

Podsumowując, świnia domowa może rosnąć szybko, lecz czas wzrostu jest uzależniony od szeregu czynników. W gospodarstwach nastawionych na zyski najczęściej stosuje się intensywne żywienie świń na bazie odpowiednich pasz, aby uzyskać maksymalne przyrosty w możliwie krótkim czasie.