Jaki jest najlepszy gatunek świni w hodowli?

Ile żyje świnia
Ile żyje świnia?
12 stycznia 2020
Jak szybko rośnie świnia
Jak szybko rośnie świnia?
2 lutego 2020

Jaki jest najlepszy gatunek świni w hodowli?

Jaki jest najlepszy gatunek świni w hodowli

Świnie są jednymi z najczęściej hodowanych zwierząt, które są bardzo popularne także w Polsce. Warto jednak wskazać, że zwierzę określane tym właśnie mianem to również wiele gatunków – ras.

Niektóre z nich lepiej nadają się do hodowli, inne z kolei nie dają aż tak dobrych przyrostów masy oraz wysokiej jakości mięsa. Zatem, jaki gatunek świni jest najlepszy w hodowli?

Świnia domowa – popularne zwierzę hodowlane

Wieprzowina jest jednym z najczęściej wybieranych gatunków mięsa w Polsce. Jego duża popularność przekłada się również na obecność w naszym kraju wielu ferm trzody chlewnej. Polska jest pod tym względem jednym z liderów w Europie.

Największe fermy znajdują się na terenie Polski środkowej oraz południowej, w tym między innymi w województwie wielkopolskim, które jest tutaj liderem, a także w województwach łódzkim, pomorskim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim oraz lubelskim.

Świnia to zwierzę hodowlane wyróżnia się wysoką mięsnością, a także szybkim wzrostem. W największych fermach tuczniki przeznaczane są na ubój już po około 6 miesiącach.

Ze świni domowej pozyskuje się nie tylko mięso, tłuszcz czy podroby, lecz również stosuje się jej skórę oraz szczecinę. Zwierzę to posiada zatem duże znaczenie gospodarcze.

Typy użytkowe świń

Aktualnie hoduje się różne gatunki – rasy świń, co wynika również z określonego przeznaczenia tego zwierzęcia. Hodowca może dobrać wtedy odpowiednie gatunki tak, aby spełnić wymagania konsumentów.

Typy użytkowe świń dzieli się przede wszystkim pod względem czasu wzrostu masy ciała oraz rozpoczęcia okresu dojrzewania.

Wśród najważniejszych typów użytkowych trzody chlewnej znajdują się:

  • typ słoninowy – tego typu świnie charakteryzują się wolnym wzrostem i długim okresem dojrzewania, posiadają wydłużony tułów z zapadniętym grzbietem, ważą zwykle od 80 do 100 kg, dają dobrej jakości mięso, charakteryzują się większą ilością tłuszczu
  • typ smalcowy – świnie te wolno rosną, ale dość szybko dojrzewają, wyróżniają się w wyższą zwartością tłuszczu w mięsie
  • typ tłuszczowo-mięsny – te świnie charakteryzują się szybkim wzrostem oraz przyspieszonym dojrzewaniem w wieku 2-2,5 roku, pod względem swojego wyglądu posiadają szerokie i krótki tułów z krótkim ryjem, posiadają uniwersalne zastosowanie
  • typ mięsny – to najszybciej rosnące świnie, które jednak osiągają dojrzałość płciową po około 3-4 latach, mają szeroki i długi tułów, wykorzystywane są głównie do pozyskiwania mięsa

Aktualnie fermy najczęściej wybierają trzodę chlewną zaliczaną do typu mięsnego. Rasy zawierające większą ilość tłuszczu, w tym słoninowe, smalcowe, zaczynają zanikać.

To jednak jeszcze nie wszystko, ponieważ świnie można podzielić również pod względem ras. Wpływają one również na koszty skupu tuczników. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi artykułem, aby dowiedzieć się, jakie świnie najczęściej hodowane są w Polsce!

Najpopularniejsze rasy świń w Polsce:

  • wielka biała polska
  • biała zwisłoucha
  • puławska
  • mangalica
  • Pietrain
  • Hampshire
  • Duroc
  • złotnicka biała i pstra

Czym dokładnie charakteryzują się powyższe rodzaje ras świń?

Wielka biała polska

To jedna z najpopularniejszych ras świń w Polsce. Powstała ona jako krzyżowanie się rasy wielkiej białej angielskiej i białej ostrouchej. Te świnie domowe wyróżniają się mocną budową ciała i osiągają masę hodowlaną do 300-350 kg.

Takie świnie stosowane są najczęściej do chowu wielkostadnego w fermach trzody chlewnej. Są dzisiaj jednymi z najpopularniejszych ras świń w Polsce.

Biała zwisłoucha

Ta rasa jest efektem krzyżowania się świń długouchych oraz innych gatunków po podobnych cechach. Posiada ona charakterystyczne uszy, rośnie szybko, a także jest dobrze umięśniona.

Rasa ta jest jednak mało podatna na stres, dlatego też rekomendowana jest ona głównie do chowu gospodarczego.

Puławska

Rasa puławska jest rezultatem krzyżowania się lokalnych świń w regionie Puław oraz rasy Berkshire. Szybko dojrzewa i szybko rośnie, a także ma wysokowydajność rzeźną. Tuczniki mogą osiągać masę ciała nawet do 250-350 kg.

Podobnie jak rasa wielka biała polska jest ona również wybierana chętnie do przemysłowych hodowli trzody chlewnej.

Mangalica

To rasa węgierska, która wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczu. Charakterystyczną cechą tego gatunku jest również dość długa szczecina. Jej mięso służy do produkcji popularnej hiszpańskiej szynki serrano.

Świnie mangalice mają różne odmiany, na przykład blond, ruda, jaskółcza, czarna.

Pietrain

To rasa belgijska, która wyróżnia się wybitną mięsnością. W porównaniu z innymi rasami jest dość mała, lecz szybko rośnie.

Głównym minusem tej rasy są jej kłopoty z niską płodnością.

Hampshire

To rasa wywodząca się ze Stanów Zjednoczonych. Zaliczana jest do świń typu mięsnego o średniej wielkości ciała. Ma wysoką wydajność rzeźną oraz dużą plenność.

Cechą charakterystyczną tej rasy jest jej umaszczenie, a dokładnie czarny kolor z białym pasem na grzbiecie.

Duroc

Jest to rasa amerykańska, która ma zaliczana jest do świń mięsnych. To aktualnie najpopularniejsza rasa w USA. W Polsce jest hodowana rzadko.

Złotnicka biała i pstra

To świnie, które zostały wyhodowane w gospodarstwie w Złotnikach, które znajduje się na ternie Wielkopolski.

Zaliczane są one do typu mięsno-tłuszczowego. Posiadają średnią wielkość, mają dość powolne tempo wzrostu i późno dojrzewają, przy czym rasa biała dojrzewa szybciej. Dochodzą do około 240-280 kg masy ciała. Dodatkowym atutem tej rasy jest jej wyższa odporność na różne schorzenia oraz małe wymagania w hodowli.