Jakie mięso jest zdrowe?

Ile zarobi się na hodowli trzody chlewnej
Ile zarobi się na hodowli trzody chlewnej?
22 marca 2020
Co otrzymuje się z oleju i do czego używa
Co otrzymuje się z oleju i do czego używa?
12 kwietnia 2020
Jakie mięso jest zdrowe

Mięso jest głównym źródłem białka. Zawiera również określone witaminy i minerały. Na naszych stołach pojawia się wiele różnych typów mięs. Które z nich może zostać nazwane najzdrowszymi?

Mięso w diecie człowieka

W kuchni polskiej mięso odgrywa bardzo dużą rolę. Jest ono bazą wielu popularnych, tradycyjnych dań, w tym między innymi kotleta schabowego, rosołu oraz innych zup, bigosu. W Polsce duże spożycie dotyczy także przetworów mięsnych, w tym kiełbas oraz wędlin.

Kiedyś mięsa jedliśmy znacznie mniej niż obecnie. Dzisiaj możemy zakupić go w dowolnej ilości w każdym sklepie spożywczym. Łatwa dostępność mięs, a także ich niska cena przekładają się również na zmiany w diecie Polaków.

Wraz ze zwiększonym spożyciem mięsa dietetycy coraz częściej podnoszą także kwestię jego zdrowotności. Produkty mięsne są jedną z przyczyn zwiększonej zachorowalności na różne dolegliwości układu krwionośnego oraz serca i układu pokarmowego.

Czy zatem mięso jest zdrowe? Jakie gatunki mięsa są uznawane za te najlepsze? Zapraszamy do sprawdzenia!

Czy dzisiejsze mięso jest zdrowe?

Obecnie produkcja mięsa znacznie różni się od tego przed laty. Warto wskazać przede wszystkim na nowe zakłady produkcji i przetwórstwa mięsnego, które każdego roku dostarczają miliony ton tych artykułów spożywczych na nasze stoły.

Zmiany w produkcji mięsa dotyczą w szczególności bardziej intensywnego chowu, który nastawiony jest na maksymalizację zysków. W dużych fermach trzoda chlewna jest możliwa do uboju nawet po około 3 miesiącach! Z drugiej jednak strony taka produkcja przekłada się również na niższe ceny mięs i produktów mięsnych w sklepach, czego oczekują konsumenci.

W związku z tym pojawia się także pytanie – czy obecne, hodowane metodami przemysłowymi zwierzęta mogą dawać zdrowe mięso?

Zagrożenia współczesnej hodowli zwierząt

Produkcja mięsna jest obwarowana wieloma przepisami i normami. Hodowcy muszą dbać między innymi o właściwe zdrowie zwierząt, higienę, muszą dostosowywać się także do norm certyfikatów, które chcą uzyskać oraz utrzymać.

Niemniej jednak inne metody produkcji przekładają się również na inne wartości mięsa. To ze zwierząt przemysłowo hodowanych może zawierać w sobie antybiotyki oraz innego rodzaju specyfiki, które stosowane są w celu utrzymania właściwej kondycji zwierząt.

Mięso to może być również mniej nasycone właściwymi substancjami odżywczymi, w tym pełnowartościowym białkiem. Może być nadmiernie tłuste lub zawierać w sobie dużą ilość wody, która powoduje zmniejszenie jego objętości podczas obróbki termicznej.

Tradycyjna hodowla wraca do łask

Chociaż konsumenci decydują o swoich zakupach głównie na bazie ich ceny, to jednak warto wskazać, że coraz większym zainteresowaniem cieszą się także tradycyjne, w tym ekologiczne metody chowu.

Chów wiejski odbywa się znacznie inaczej niż ten przemysłowy. Zwierzęta są wtedy inaczej karmione, a tym samym przyrosty masy ciała nie są u nich tak intensywne. To przekłada się na mniejszą opłacalność hodowli, lecz także na wyższą jakość mięsa.

Oczywiście, w tym przypadku trzeba liczyć się również z większymi kosztami zakupu. Takie mięsa zwykle osiągają nawet dwukrotnie wyższe ceny niż te wytwarzane metodami intensywnymi.

Najzdrowsze rodzaje mięs – co wybrać?

W sklepach można znaleźć obecnie różne typy mięs, dlatego też konsumenci mogą dobrać je indywidualnie do swojego gustu.

Popularne typy mięs w Polsce:

  • drób – kury i indyki
  • wieprzowina
  • wołowina

Sklepy oferują również innego rodzaju mięsa, w tym między innymi mięso gęsi, kaczek, królików, a nawet strusi.

Które z powyższych mięs uznawane jest za najzdrowsze? Trudno jednoznacznie wskazać na to, które będzie najlepszym składnikiem diety, ponieważ każde z nich posiada własną specyfikę.

Spośród drobiu dietetycy rekomendują przede wszystkim indyka, który zawiera bardzo dobrze przyswajalne białko, a przy tym jest to mięso chudsze niż mięso drobiowe kur. Dodatkowo, nie jest ono tak mocno faszerowane antybiotykami, jako że indyki są na nie bardziej wrażliwe. Alternatywnie można także wybierać kurczaka, który jest lekkostrawny i ma mało tłuszczu.

Na uwagę zasługuje również mięso z królika. Jest ono uznawane za delikatne, chude, lekkostrawne, a przy tym smaczne. Również jest hipoalergiczne.

Wśród mięs czerwonych polecana jest przede wszystkim cielęcina, która jest niskokaloryczna oraz chuda.

Ważna jakość, a nie ilość

Duże spożycie mięsa jest uznawane za przyczynę wielu schorzeń. Wśród nich między innymi znajdują się większe ryzyko miażdżycy, zawałów serca, a także raka jelita grubego. Szczególnym zagrożeniem jest mięso wieprzowe oraz wołowe, które zawiera duże ilości cholesterolu.

Mięsa nie trzeba jednak całkowicie eliminować ze swojej diety. Najlepiej pamiętać o zasadzie, że najważniejsza jest jego jakość, a nie ilość. Dietetycy wskazują, że powinniśmy spożywać około 3 posiłków mięsnych na tydzień, co odpowiada około 500 g.

Podsumowując, mięso także jest wartościowym dodatkiem w diecie. Aby było zdrowe, warto jeść go w mniejszej ilości, a także wybierać produkty wysokiej jakości, na przykład mięsa ze zwierząt z tradycyjnego chowu oraz chowu ekologicznego.