Mięso jest głównym
źródłem białka. Zawiera również określone witaminy i minerały. Na naszych
stołach pojawia się wiele różnych typów mięs. Które z nich może zostać nazwane
najzdrowszymi?
Mięso w diecie człowieka
W kuchni polskiej mięso
odgrywa bardzo dużą rolę. Jest ono bazą wielu popularnych, tradycyjnych dań, w
tym między innymi kotleta schabowego, rosołu oraz innych zup, bigosu. W Polsce
duże spożycie dotyczy także przetworów mięsnych, w tym kiełbas oraz wędlin.
Kiedyś mięsa jedliśmy
znacznie mniej niż obecnie. Dzisiaj możemy zakupić go w dowolnej ilości w
każdym sklepie spożywczym. Łatwa dostępność mięs, a także ich niska cena
przekładają się również na zmiany w diecie Polaków.
Wraz ze zwiększonym
spożyciem mięsa dietetycy coraz częściej podnoszą także kwestię jego
zdrowotności. Produkty mięsne są jedną z przyczyn zwiększonej zachorowalności
na różne dolegliwości układu krwionośnego oraz serca i układu pokarmowego.
Czy zatem mięso jest
zdrowe? Jakie gatunki mięsa są uznawane za te najlepsze? Zapraszamy do sprawdzenia!
Czy dzisiejsze mięso jest
zdrowe?
Obecnie produkcja mięsa
znacznie różni się od tego przed laty. Warto wskazać przede wszystkim na nowe
zakłady produkcji i przetwórstwa mięsnego, które każdego roku dostarczają
miliony ton tych artykułów spożywczych na nasze stoły.
Zmiany w produkcji mięsa
dotyczą w szczególności bardziej intensywnego chowu, który nastawiony jest na
maksymalizację zysków. W dużych fermach trzoda chlewna jest możliwa do uboju
nawet po około 3 miesiącach! Z drugiej jednak strony taka produkcja przekłada
się również na niższe ceny mięs i produktów mięsnych w sklepach, czego oczekują
konsumenci.
W związku z tym pojawia
się także pytanie – czy obecne, hodowane metodami przemysłowymi zwierzęta mogą
dawać zdrowe mięso?
Zagrożenia współczesnej
hodowli zwierząt
Produkcja mięsna jest
obwarowana wieloma przepisami i normami. Hodowcy muszą dbać między innymi o
właściwe zdrowie zwierząt, higienę, muszą dostosowywać się także do norm
certyfikatów, które chcą uzyskać oraz utrzymać.
Niemniej jednak inne
metody produkcji przekładają się również na inne wartości mięsa. To ze zwierząt
przemysłowo hodowanych może zawierać w sobie antybiotyki oraz innego rodzaju
specyfiki, które stosowane są w celu utrzymania właściwej kondycji zwierząt.
Mięso to może być również
mniej nasycone właściwymi substancjami odżywczymi, w tym pełnowartościowym
białkiem. Może być nadmiernie tłuste lub zawierać w sobie dużą ilość wody,
która powoduje zmniejszenie jego objętości podczas obróbki termicznej.
Tradycyjna hodowla wraca
do łask
Chociaż konsumenci
decydują o swoich zakupach głównie na bazie ich ceny, to jednak warto wskazać,
że coraz większym zainteresowaniem cieszą się także tradycyjne, w tym
ekologiczne metody chowu.
Chów wiejski odbywa się
znacznie inaczej niż ten przemysłowy. Zwierzęta są wtedy inaczej karmione, a
tym samym przyrosty masy ciała nie są u nich tak intensywne. To przekłada się
na mniejszą opłacalność hodowli, lecz także na wyższą jakość mięsa.
Oczywiście, w tym
przypadku trzeba liczyć się również z większymi kosztami zakupu. Takie mięsa
zwykle osiągają nawet dwukrotnie wyższe ceny niż te wytwarzane metodami
intensywnymi.
Najzdrowsze rodzaje mięs
– co wybrać?
W sklepach można znaleźć
obecnie różne typy mięs, dlatego też konsumenci mogą dobrać je indywidualnie do
swojego gustu.
Popularne typy mięs w
Polsce:
- drób
– kury i indyki
- wieprzowina
- wołowina
Sklepy oferują również
innego rodzaju mięsa, w tym między innymi mięso gęsi, kaczek, królików, a nawet
strusi.
Które z powyższych mięs
uznawane jest za najzdrowsze? Trudno jednoznacznie wskazać na to, które będzie
najlepszym składnikiem diety, ponieważ każde z nich posiada własną specyfikę.
Spośród drobiu dietetycy
rekomendują przede wszystkim indyka, który zawiera bardzo dobrze przyswajalne
białko, a przy tym jest to mięso chudsze niż mięso drobiowe kur. Dodatkowo, nie
jest ono tak mocno faszerowane antybiotykami, jako że indyki są na nie bardziej
wrażliwe. Alternatywnie można także wybierać kurczaka, który jest lekkostrawny
i ma mało tłuszczu.
Na uwagę zasługuje
również mięso z królika. Jest ono uznawane za delikatne, chude, lekkostrawne, a
przy tym smaczne. Również jest hipoalergiczne.
Wśród mięs czerwonych
polecana jest przede wszystkim cielęcina, która jest niskokaloryczna oraz
chuda.
Ważna jakość, a nie ilość
Duże spożycie mięsa jest
uznawane za przyczynę wielu schorzeń. Wśród nich między innymi znajdują się
większe ryzyko miażdżycy, zawałów serca, a także raka jelita grubego.
Szczególnym zagrożeniem jest mięso wieprzowe oraz wołowe, które zawiera duże
ilości cholesterolu.
Mięsa nie trzeba jednak
całkowicie eliminować ze swojej diety. Najlepiej pamiętać o zasadzie, że
najważniejsza jest jego jakość, a nie ilość. Dietetycy wskazują, że powinniśmy
spożywać około 3 posiłków mięsnych na tydzień, co odpowiada około 500 g.
Podsumowując, mięso także
jest wartościowym dodatkiem w diecie. Aby było zdrowe, warto jeść go w
mniejszej ilości, a także wybierać produkty wysokiej jakości, na przykład mięsa
ze zwierząt z tradycyjnego chowu oraz chowu ekologicznego.