Olej lniany jest jednym z
najpopularniejszych typów olejów o bardzo szerokim zastosowaniu. Tego typu olej
wykorzystywany jest również jako dodatek paszowy przeznaczony dla wielu
zwierząt hodowlanych, w tym dla drobiu. Jakie są główne właściwości oleju lnianego?
Dlaczego warto go stosować? Zapraszamy do sprawdzenia!
Olej lniany – podstawowe
informacje
Olej roślinny pozyskiwany
z lnu jest stosowany powszechnie jako olej spożywczy, ale również używany jest
on jako olej paszowy dla zwierząt, a także jako olej techniczny – przemysłowy.
Do produkcji oleju lnianego
stosuje się nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum). Len jest rośliną
jednoroczną, która osiąga do około 60 cm długości. Posiada charakterystyczne,
niebieskawe kwiaty. Roślina ta uprawiana jest również na terenie Polski.
Olej z lnu towarzyszy
człowiekowi już od wielu wieków. Znany był już w starożytnym Egipcie. Jest on
używany również obecnie jako tłuszcz jadalny, a także jako surowiec
przemysłowy.
Produkcja oleju lnianego
Do wytwarzania oleju
lnianego wykorzystuje się metodę tłoczenia nasion lnu na zimno. Proces ten
pozwala na zachowanie odpowiednich właściwości lnu, w tym na ochronę
znajdujących się w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT.
Warto wskazać, że olej
lniany jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury. Nie jest on zatem
przeznaczony do smażenia, pieczenia czy grillowania. Ma on również krótki okres
przydatności do spożycia. Po otwarciu opakowania zaleca się zużyć olej lniany w
przeciągu 3-4 tygodni.
Po wyprodukowaniu olej lniany
powinien być przechowywany w ciemnym opakowaniu, które ma na celu ochronę przed
promieniowaniem UV.
Co zawiera olej lniany?
W oleju lnianym znajduje
się wiele wartościowych składników odżywczych, w tym głównie NNKT, czyli
wspominane już nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega. Ponadto, zawiera on
również witaminy oraz minerały.
Skład oleju lnianego:
- powyżej
50% kwasu linolenowego (omega-3)
- 15%
kwasu linolowego (omega-6)
- 15%
kwasu oleinowego (omega-9)
- małe
ilości nasyconych kwasów tłuszczowych
Dodatkowo, olej lniany
posiada witaminy zaliczane do grupy B, witaminy A, C i E, posiada fosfor,
magnez, cynk, wapń oraz miedź.
Ze względu na swój skład
olej lniany stosowany jest powszechnie jako dodatek dietetyczny. Stał się on
podstawą popularnej diety dr Budwig, od której nazwiska określany jest on jako
olej budwigowy.
Olej lniany – wartościowy
dla człowieka i zwierząt
Olej lniany jest polecany
jako składnik diety każdego człowieka. Można pić go na surowo lub też dodawać
do różnych potraw na zimno, na przykład do sałatek, surówek, twarogów, warzyw,
a także innych produktów spożywczych.
Pozytywne właściwości
oleju lnianego:
- reguluje
poziom cholesterolu
- redukuje
ryzyko miażdżycy i zawału serca
- jest
silnym antyoksydantem
- zmniejsza
ryzyko rozwoju nowotworów
- wspomaga
koncentrację i procesu uczenia się
- poprawia
pracę układu pokarmowego
- dba
o skórę – pomaga w leczeniu egzemy, łuszczycy, trądziku
Te wszystkie właściwości
spowodowały, że na olej lniany decyduje się obecnie tak wiele osób, które pragną
zadbać o swoją dietę.
Warto jednocześnie
zaznaczyć, że olej pozyskiwany z nasion lnu jest również popularnym dodatkiem w
żywieniu zwierząt. Wzbogacona o niego pasza uzyskuje wartościowe tłuszcze,
witaminy i minerały, które pomagają zwierzętom hodowlanym w prawidłowym
rozwoju.
Olej lniany w chowie
drobiu
Tłuszcze roślinne są
popularnym dodatkiem paszowym w hodowli wielu gatunków zwierząt. Służą one do
natłuszczania pasz, co pozwala na nadanie im odpowiedniego profilu składników
odżywczych.
Do natłuszczania pasz
stosowany jest również olej lniany, który działa na zwierzęta także tak dobrze,
jak na człowieka. Ze względu na swoje właściwości jest on rekomendowany przede
wszystkim w hodowli kur, w tym zarówno w mniejszych kurnikach, jak również w
dużych zakładach zajmujących się produkcją mięsa oraz jaj.
W chowie kur bardzo ważne
jest podawane im pożywienie. To właśnie ono wpływa na wzrost zwierząt oraz na
ich zdrowie. Dzięki odpowiednio opracowanym programom żywieniowym ferma drobiu
może przynosić jeszcze więcej zysków.
Olej lniany jest jednym z
rekomendowanych olejów w hodowli drobiu. Dlaczego warto go wybrać?
Zalety stosowana oleju
lnianego w chowie drobiu:
- dba
o właściwy bilans paszowy
- podwyższa
efektywność tuczu
- zwiększa
jakość mięsa
- poprawia
jakość jaj
- redukuje
koszty żywienia
- zapobiega
schorzeniom
Te wszystkie zalety
powodują, że olej lniany jest obecnie powszechnie stosowany jako olej paszowy
na wielu fermach drobiu.
Do chowu drobiu
najczęściej stosowany jest olej lniany nierafinowany – tłoczony na zimno, ponieważ
posiada on liczne pozytywne właściwości. Może być on również łączony z innymi
rodzajami tłuszczów roślinnych dla uzyskania optymalnych proporcji w żywieniu
drobiu.
Podsumowując, olej
lniany, czyli olej pozyskiwany z nasion lnu zwyczajnego jest bardzo popularnym
olejem o licznych właściwościach prozdrowotnych. Jest on rekomendowany zarówno
dla człowieka, lecz również znalazł on szerokie zastosowanie w żywieniu zwierząt
hodowlanych, w tym drobiu.