Właściwe wartości
odżywcze pasz są podstawą prawidłowego żywienia zwierząt. Aby uzyskać zdrowe
proporcje składników, stosowane są także oleje paszowe. Co warto o nich
wiedzieć?
Czym są oleje paszowe?
Pod pojęciem olejów
paszowych znajdują się oleje, które stosowane są jako dodatek do pasz dla
zwierząt. Tego typu oleje można podzielić na dwie kategorie, a mianowicie na
oleje roślinne oraz na oleje pochodzenia zwierzęcego, na przykład oleje rybne.
Skupmy się tutaj na
olejach paszowych roślinnych, które posiadają szersze zastosowanie w branży
hodowlanej niż oleje rybne i inne oleje pochodzenia zwierzęcego.
Oleje paszowe pozyskiwane
są z różnych roślin oleistych, czyli roślin charakteryzujących się wysoką
zawartością tłuszczów roślinnych. W zależności od konkretnej typy rośliny oleje
te posiadają również określone właściwości.
W olejach paszowych
znajduje się duża ilość wartościowych tłuszczów, a także innego rodzaju
składników. Są to produkty o wysokiej ilości energii, zawierają ważne witaminy
i minerały, które wspierają prawidłowy wzrost i rozwój zwierząt hodowlanych.
Oleje paszowe używane są
do karmienia różnych zwierząt hodowlanych:
- trzody
chlewnej
- bydła
- drobiu
- zwierząt
futerkowych
Najczęściej oleje paszowe
wykorzystywane są do natłuszczania pasz, dzięki czemu uzyskują one odpowiedni
profil wartości odżywczych.
Zatem, jakie rośliny
najczęściej stosowane są do wytwarzania olejów paszowych? Jakie są ich główne
właściwości?
Z jakich roślin wytwarza
się oleje paszowe?
Do wytwarzania olejów
paszowych stosuje się różne gatunki roślin oleistych. Są to głównie rośliny
tanie w uprawie, co również przekłada się na przystępne ceny tego typu dodatków
do pasz.
Najczęściej oleje paszowe
wytwarzane są z:
- rzepaku
– olej rzepakowy
- słonecznika
– olej słonecznikowy
- soi
– olej sojowy
- lnu
– olej lniany
Warto wskazać, że
produkcja olejów paszowych na potrzeby polskich hodowców odbywa się głównie w
Polsce, co pozwala na utrzymanie przystępnych cen oraz łatwej dostępności
surowców. Również oleje te są importowane z innych krajów.
Produkcja olejów
paszowych
Produkcja olejów
paszowych polega głównie na prowadzeniu procesów tłoczenia, a także ekstrakcji,
czyli rafinacji.
Oleje powstające podczas
procesów tłoczenia zawierają większą ilość wartościowych składników odżywczych.
Są również nazywane olejami surowymi.
Z kolei oleje poddawane
ekstrakcji – rafinacji są oczyszczane i nie są już tak wartościowe, lecz są
tańsze, a także posiadają dłuższy okres przydatności do spożycia i lepiej
wytrzymują wysokie temperatury.
Dodatkowo, stosowane są
także procesy odgumowania, czyli odśluzowania, odszlamowania lub degummingu.
Tego typu olej jest łatwiejszy w użyciu, ponieważ nie klei się tak mocno jak
zwykłe oleje.
Określony proces
produkcyjny oleju paszowego wpływa również na jego właściwości.
Oleje paszowe z rzepaku
Oleje rzepakowe są
jednymi z najczęściej stosowanych olejów rzepakowych. Do wytwarzania tego typu
oleju stosowany jest rzepak – kapusta rzepak, która jest rośliną jednoroczną
lub dwuletnią z rodziny kapustowatych. Polska jest jednym z czołowych
producentów rzepaku w Europie.
W oleju rzepakowym
znajduje się wysoka zwartość kwasu oleinowego, a także duże ilości witaminy E,
K, A oraz D. Korzystny profil kwasów tłuszczowych powoduje, że olej rzepakowy
jest bardziej wartościowy niż oliwa!
Pozytywne właściwości
olejów paszowych z rzepaku powodują, że pomagają one w poprawie zdrowia
zwierząt hodowlanych. Dodają energii i stanowią wartościowy dodatek
dietetyczny. Posiada on szerokie zastosowanie i może być stosowany praktycznie
u wszystkich zwierząt hodowlanych.
Jako dodatki paszowe
stosowane są:
- oleje
rzepakowe surowe
- oleje
rzepakowe rafinowane
Oleje paszowe
słonecznikowe
Drugim popularnym
rodzajem olejów paszowych są oleje pozyskiwane ze słonecznika. Tego typu oleje
są wytwarzane przede wszystkim na Ukrainie oraz w Rosji, jednak duże ilości
oleju wytwarzają także polscy producenci.
W oleju słonecznikowym
znajduje się duża ilość wartościowych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów
nienasyconych omega-6. Również zawiera on witaminę E.
Oleje słonecznikowe
stosowane są jako dodatek paszowy przede wszystkim u drobiu – poprawiają
kondycję kur niosek. Również mogą być one stosowane do karmienia innych
zwierząt hodowlanych.
Jako dodatki paszowe
stosowane są:
- oleje
słonecznikowe surowe
- oleje
słonecznikowe rafinowane
Oleje paszowe sojowe
W sprzedaży dostępne są
także oleje paszowe sojowe, które pozyskiwane są z nasion soi. Soja również
uprawiana jest w Polsce.
Soja jest rośliną
strączkową, która również zaliczana jest do roślin oleistych, czyli pozyskiwane
są z niej tłuszcze roślinne. Bardzo dobrze sprawdza się również jako
natłuszczasz paszowy, dostarczając zwierzętom odpowiednie wartości odżywcze.
Olej sojowy jako olej
paszowy wyróżnia się wysoką energetycznością, korzystnym profilem kwasów
tłuszczowych wielonienasyconych i jednonienasyconych oraz dużą zawartością
witamin, w tym między innymi witaminy E.
Jako dodatki paszowe
stosowane są:
- oleje
sojowe surowe
- oleje
sojowe rafinowane