Oleje paszowe – co to?

Oleje techniczne czyli jakie
Oleje techniczne – czyli jakie?
22 listopada 2019
Olej lniany najlepszy do karmy dla drobiu
Olej lniany – dodatek do karmy dla drobiu
12 grudnia 2019
Oleje paszowe co to jest i jak się podaje

Właściwe wartości odżywcze pasz są podstawą prawidłowego żywienia zwierząt. Aby uzyskać zdrowe proporcje składników, stosowane są także oleje paszowe. Co warto o nich wiedzieć?

Czym są oleje paszowe?

Pod pojęciem olejów paszowych znajdują się oleje, które stosowane są jako dodatek do pasz dla zwierząt. Tego typu oleje można podzielić na dwie kategorie, a mianowicie na oleje roślinne oraz na oleje pochodzenia zwierzęcego, na przykład oleje rybne.

Skupmy się tutaj na olejach paszowych roślinnych, które posiadają szersze zastosowanie w branży hodowlanej niż oleje rybne i inne oleje pochodzenia zwierzęcego.

Oleje paszowe pozyskiwane są z różnych roślin oleistych, czyli roślin charakteryzujących się wysoką zawartością tłuszczów roślinnych. W zależności od konkretnej typy rośliny oleje te posiadają również określone właściwości.

W olejach paszowych znajduje się duża ilość wartościowych tłuszczów, a także innego rodzaju składników. Są to produkty o wysokiej ilości energii, zawierają ważne witaminy i minerały, które wspierają prawidłowy wzrost i rozwój zwierząt hodowlanych.

Oleje paszowe używane są do karmienia różnych zwierząt hodowlanych:

  • trzody chlewnej
  • bydła
  • drobiu
  • zwierząt futerkowych

Najczęściej oleje paszowe wykorzystywane są do natłuszczania pasz, dzięki czemu uzyskują one odpowiedni profil wartości odżywczych.

Zatem, jakie rośliny najczęściej stosowane są do wytwarzania olejów paszowych? Jakie są ich główne właściwości?

Z jakich roślin wytwarza się oleje paszowe?

Do wytwarzania olejów paszowych stosuje się różne gatunki roślin oleistych. Są to głównie rośliny tanie w uprawie, co również przekłada się na przystępne ceny tego typu dodatków do pasz.

Najczęściej oleje paszowe wytwarzane są z:

  • rzepaku – olej rzepakowy
  • słonecznika – olej słonecznikowy
  • soi – olej sojowy
  • lnu – olej lniany

Warto wskazać, że produkcja olejów paszowych na potrzeby polskich hodowców odbywa się głównie w Polsce, co pozwala na utrzymanie przystępnych cen oraz łatwej dostępności surowców. Również oleje te są importowane z innych krajów.

Produkcja olejów paszowych

Produkcja olejów paszowych polega głównie na prowadzeniu procesów tłoczenia, a także ekstrakcji, czyli rafinacji.

Oleje powstające podczas procesów tłoczenia zawierają większą ilość wartościowych składników odżywczych. Są również nazywane olejami surowymi.

Z kolei oleje poddawane ekstrakcji – rafinacji są oczyszczane i nie są już tak wartościowe, lecz są tańsze, a także posiadają dłuższy okres przydatności do spożycia i lepiej wytrzymują wysokie temperatury.

Dodatkowo, stosowane są także procesy odgumowania, czyli odśluzowania, odszlamowania lub degummingu. Tego typu olej jest łatwiejszy w użyciu, ponieważ nie klei się tak mocno jak zwykłe oleje.

Określony proces produkcyjny oleju paszowego wpływa również na jego właściwości.

Oleje paszowe z rzepaku

Oleje rzepakowe są jednymi z najczęściej stosowanych olejów rzepakowych. Do wytwarzania tego typu oleju stosowany jest rzepak – kapusta rzepak, która jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią z rodziny kapustowatych. Polska jest jednym z czołowych producentów rzepaku w Europie.

W oleju rzepakowym znajduje się wysoka zwartość kwasu oleinowego, a także duże ilości witaminy E, K, A oraz D. Korzystny profil kwasów tłuszczowych powoduje, że olej rzepakowy jest bardziej wartościowy niż oliwa!

Pozytywne właściwości olejów paszowych z rzepaku powodują, że pomagają one w poprawie zdrowia zwierząt hodowlanych. Dodają energii i stanowią wartościowy dodatek dietetyczny. Posiada on szerokie zastosowanie i może być stosowany praktycznie u wszystkich zwierząt hodowlanych.

Jako dodatki paszowe stosowane są:

  • oleje rzepakowe surowe
  • oleje rzepakowe rafinowane

Oleje paszowe słonecznikowe

Drugim popularnym rodzajem olejów paszowych są oleje pozyskiwane ze słonecznika. Tego typu oleje są wytwarzane przede wszystkim na Ukrainie oraz w Rosji, jednak duże ilości oleju wytwarzają także polscy producenci.

W oleju słonecznikowym znajduje się duża ilość wartościowych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów nienasyconych omega-6. Również zawiera on witaminę E.

Oleje słonecznikowe stosowane są jako dodatek paszowy przede wszystkim u drobiu – poprawiają kondycję kur niosek. Również mogą być one stosowane do karmienia innych zwierząt hodowlanych.

Jako dodatki paszowe stosowane są:

  • oleje słonecznikowe surowe
  • oleje słonecznikowe rafinowane

Oleje paszowe sojowe

W sprzedaży dostępne są także oleje paszowe sojowe, które pozyskiwane są z nasion soi. Soja również uprawiana jest w Polsce.

Soja jest rośliną strączkową, która również zaliczana jest do roślin oleistych, czyli pozyskiwane są z niej tłuszcze roślinne. Bardzo dobrze sprawdza się również jako natłuszczasz paszowy, dostarczając zwierzętom odpowiednie wartości odżywcze.

Olej sojowy jako olej paszowy wyróżnia się wysoką energetycznością, korzystnym profilem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i jednonienasyconych oraz dużą zawartością witamin, w tym między innymi witaminy E.

Jako dodatki paszowe stosowane są:

  • oleje sojowe surowe
  • oleje sojowe rafinowane