Śruta rzepakowa

Śruta rzepakowa paszowa


Nasza firma Agral Trade dostarcza śrutę rzepakową o wysokiej wartości odżywczej.

Śruta rzepakowa pozyskiwana jest podczas rozdrabniania nasion rzepaku (Brassica napus L. var. napus) w procesie produkcji oleju rzepakowego.

Wytwarzana jest także śruta poekstrakcyjna, która powstaje przez proces ekstrakcji.

Rzepak i powstająca z niego śruta jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych, w tym metioniny, lizyny oraz glukozynolanów.

W porównaniu do nasion zawiera mniejszą ilość tłuszczu, lecz zachowuje atrakcyjny poziom białka.

Śruta rzepakowa posiada dużą energetyczność.

Śruta rzepakowa jest wartościowym komponentem paszowym, który stosowany jest w żywieniu zwierząt gospodarskich, w tym między innymi trzody chlewnej, bydła, drobiu.

Nasza oferta obejmuje poniższe rodzaje śruty:
• śruta rzepakowa
• śruta słonecznikowa
• śruta sojowa

Śruta paszowa rzepakowa - producent



Od wielu lat śruty z rzepaku, słonecznika czy soi stanowią cenny dodatek do pasz zwierzęcych dzięki bogactwu białka, witamin oraz wysokiej kaloryczności.

Śruta poekstrakcyjna

Śruta może powstawać również jako efekt procesu ekstrakcji oleju z roślin oleistych – nazywana jest ona wtedy śrutą poekstrakcyjną.

Proces ekstrakcji oleju z nasion polega na wykorzystaniu do tego celu rozpuszczalników, przykładowo benzyny ekstrakcyjnej albo heksanu.

Wartości śruty paszowej

Dobre właściwości odżywcze śruty (35-38% białka, 20-50% tłuszczu, 10-14% błonnika) powodują, że jest ona często wybierana w żywieniu wielu zwierząt gospodarskich, w tym także dużych hodowlach zwierząt.

Stosowana jest ona do skarmiania drobiu, a także do trzody chlewnej, bydła, ryb.

Śruty rzepakowe i dodatki paszowe



Jesteś hodowcą który poszukuje sprawdzonego dostawcy wartościowych śrut i olejów paszowych? Skontaktuj się z nami!
  • Agri Line - producent oleju
  • Maridapol
  • Businesskunst GMBH
  • PS Bioenergie
  • Wratislavia Biodiesel