Śruty paszowe

Śruta rzepakowa, słonecznikowa i sojowa.


Dostarczamy wysokiej jakości śruty pozyskiwane z nasion roślin oleistych, które wykorzystywane są do produkcji pasz.

Śruta to produkt wytwarzany w procesie jednokrotnego rozdrabniania nasion roślin w specjalnie przeznaczonym do tego celu urządzeniu – śrutowniku.

Najczęściej produkuje się śruty zbożowe, lecz można wytwarzać je również z innego rodzaju surowców, na przykład z roślin oleistych czy roślin strączkowych.

Ze względu na swoje wartości odżywcze śruta stanowi bardzo ważny dodatek do produkcji pasz przeznaczonych dla różnych zwierząt hodowlanych.

Śruty paszowe dostarczają dużych ilości białek oraz ważnych kwasów tłuszczowych, które są wysoce cenione w hodowli zwierząt.

Śruty oferowane przez naszą firmę cechują się najwyższą jakością, co potwierdzają również odpowiednie certyfikaty.

Nasza oferta obejmuje poniższe rodzaje śruty:
• śruta rzepakowa
• śruta słonecznikowa
• śruta sojowa

Śruta paszowa - producent



Od wielu lat śruty z rzepaku, słonecznika czy soi stanowią cenny dodatek do pasz zwierzęcych dzięki bogactwu białka, witamin oraz wysokiej kaloryczności.

Śruta poekstrakcyjna

Śruta może powstawać również jako efekt procesu ekstrakcji oleju z roślin oleistych – nazywana jest ona wtedy śrutą poekstrakcyjną.

Proces ekstrakcji oleju z nasion polega na wykorzystaniu do tego celu rozpuszczalników, przykładowo benzyny ekstrakcyjnej albo heksanu.

Wartości śruty paszowej

Dobre właściwości odżywcze śruty (35-38% białka, 20-50% tłuszczu, 10-14% błonnika) powodują, że jest ona często wybierana w żywieniu wielu zwierząt gospodarskich, w tym także dużych hodowlach zwierząt.

Stosowana jest ona do skarmiania drobiu, a także do trzody chlewnej, bydła, ryb.

Śruty i dodatki paszowe



Jesteś hodowcą który poszukuje sprawdzonego dostawcy wartościowych śrut i olejów paszowych? Skontaktuj się z nami!
  • Agri Line - producent oleju
  • Maridapol
  • Businesskunst GMBH
  • PS Bioenergie
  • Wratislavia Biodiesel