Śruta słonecznikowa

Śruta słonecznikowa paszowa


W naszej firmie mogą zakupić Państwo najwyższej jakości śrutę słonecznikową używaną jako komponent paszowy.

Śruta słonecznikowa wytwarzana jest w procesie tłoczenia i rozdrabniania nasion słonecznika zwyczajnego (Helianthus annuus L.) przy produkcji oleju słonecznikowego.

Stosowana jest także śruta słonecznikowa poekstrakcyjna, która jest efektem procesów ekstrakcji.

Produkowane ze słonecznika śruty zawierają dużą ilość białka na poziomie 34-36 proc. o bogatym profilu aminokwasowym, a także włókna przy zmniejszonej ilości tłuszczu.

Śruta słonecznikowa jako komponent paszowy używana jest przy skarmianiu bydła, trzody chlewnej oraz drobiu, w tym kur, kaczek, gęsi.

Cechuje się wysoką smakowitością i jest chętnie jedzona przez zwierzęta hodowlane.

Nasza oferta obejmuje poniższe rodzaje śruty:
• śruta rzepakowa
• śruta słonecznikowa
• śruta sojowa

Śruta słonecznikowa paszowa - producent



Od wielu lat śruty z rzepaku, słonecznika czy soi stanowią cenny dodatek do pasz zwierzęcych dzięki bogactwu białka, witamin oraz wysokiej kaloryczności.

Śruta poekstrakcyjna

Śruta może powstawać również jako efekt procesu ekstrakcji oleju z roślin oleistych – nazywana jest ona wtedy śrutą poekstrakcyjną.

Proces ekstrakcji oleju z nasion polega na wykorzystaniu do tego celu rozpuszczalników, przykładowo benzyny ekstrakcyjnej albo heksanu.

Wartości śruty paszowej

Dobre właściwości odżywcze śruty (35-38% białka, 20-50% tłuszczu, 10-14% błonnika) powodują, że jest ona często wybierana w żywieniu wielu zwierząt gospodarskich, w tym także dużych hodowlach zwierząt.

Stosowana jest ona do skarmiania drobiu, a także do trzody chlewnej, bydła, ryb.

Śruty słonecznikowe i dodatki paszowe



Jesteś hodowcą który poszukuje sprawdzonego dostawcy wartościowych śrut i olejów paszowych? Skontaktuj się z nami!
  • Agri Line - producent oleju
  • Maridapol
  • Businesskunst GMBH
  • PS Bioenergie
  • Wratislavia Biodiesel