Śruta sojowa

Śruta sojowa paszowa


Oferowana przez naszą firmę śruta sojowa wyróżnia się najlepszą jakością.

Śruta sojowa znalazła szerokie zastosowanie jako komponent paszowy w żywieniu zwierząt hodowlanych.

Do produkcji śruty sojowej wykorzystuje się nasiona soi warzywnej – zwyczajnej (Glycine max L.).

Śruta wytwarzana jest podczas procesu pozyskiwania oleju z obłuszczonych nasion soi i następnie przez ekstrakcję.

Pod względem profilu wartości odżywczych śruta sojowa wyróżnia się bardzo wysoką zawartością białka, która dochodzi nawet do 46 proc.

Posiada dużą ilość aminokwasów egzogennych i cechuje się wysoką strawnością. Zawiera niewielką ilość tłuszczu oraz włókna. Cechuje się wysokim poziomem energii.

Stosowana jako komponent paszowy śruta sojowa jest stosowana przede wszystkim w skarmianiu trzody oraz drobiu, a także dla bydła, w tym dla krów mlecznych i cieląt.

Nasza oferta obejmuje poniższe rodzaje śruty:
• śruta rzepakowa
• śruta słonecznikowa
• śruta sojowa

Śruta sojowa paszowa - producent



Od wielu lat śruty z rzepaku, słonecznika czy soi stanowią cenny dodatek do pasz zwierzęcych dzięki bogactwu białka, witamin oraz wysokiej kaloryczności.

Śruta poekstrakcyjna

Śruta może powstawać również jako efekt procesu ekstrakcji oleju z roślin oleistych – nazywana jest ona wtedy śrutą poekstrakcyjną.

Proces ekstrakcji oleju z nasion polega na wykorzystaniu do tego celu rozpuszczalników, przykładowo benzyny ekstrakcyjnej albo heksanu.

Wartości śruty paszowej

Dobre właściwości odżywcze śruty (35-38% białka, 20-50% tłuszczu, 10-14% błonnika) powodują, że jest ona często wybierana w żywieniu wielu zwierząt gospodarskich, w tym także dużych hodowlach zwierząt.

Stosowana jest ona do skarmiania drobiu, a także do trzody chlewnej, bydła, ryb.

Śruty sojowe i dodatki paszowe



Jesteś hodowcą który poszukuje sprawdzonego dostawcy wartościowych śrut i olejów paszowych? Skontaktuj się z nami!
  • Agri Line - producent oleju
  • Maridapol
  • Businesskunst GMBH
  • PS Bioenergie
  • Wratislavia Biodiesel