Zboża uprawiane w Polsce

Olej lniany najlepszy do karmy dla drobiu
Olej lniany – dodatek do karmy dla drobiu
12 grudnia 2019
Rośliny strączkowe w Polsce
Rośliny strączkowe w Polsce
2 stycznia 2020

Zboża uprawiane w Polsce

Zboża uprawiane w Polsce

Polska jest jednym z większych producentów zbóż. Wytwarzamy je zarówno na potrzeby własne, jak również eksportujemy je do innych krajów. Jakie zboża najczęściej uprawiane są w naszym kraju?

Zboża – podstawa branży rolnej

Zbożami nazywa się grupę rośliny uprawnych, które zaliczane są do rodziny wiechlinowatych. Najbardziej wartościowe są owoce zbóż, które nazywane są także ich nasionami. Zawierają one dużą zawartość skrobi, witamin oraz minerałów.

W branży spożywczej zboża odgrywają bardzo dużą rolę. To właśnie z nich produkowane są mąki, a następnie różnego rodzaju wypieki i inne produkty zbożowe, na przykład makarony, dania mączne, ale również oleje czy syropy.

Zboża wykorzystywane są jednak nie tylko przez człowieka. Są one również ważnym elementem struktury gospodarki hodowlanej. Stosowane są do produkcji pasz przeznaczonych dla wielu gatunków zwierząt, w tym między innymi dla drobiu, trzody chlewnej czy też dla bydła.

Jakie gatunki zbóż najczęściej uprawiane są w Polsce? Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem poświęconym temu tematowi!

Uprawa zbóż w Polsce

Szacuje się, że nawet około 3/4 zasiewów w Polsce to różnorodne zboża. Są one bardzo popularne w naszym kraju głównie ze względu na sprzyjające warunki klimatyczne oraz glebowe.

Warto również zaznaczyć, że zboża są relatywnie proste w uprawie, ale należy pamiętać o tym, że podobnie jak inne rośliny uprawne również wymagają właściwej ochrony przed zagrożeniami, w tym przed szkodnikami oraz przez chorobami zbóż.

Warto również wskazać, że zapotrzebowanie na zboża jest stale bardzo wysokie, więc dla rolników wybór uprawy zbóż jest sprawdzonym rozwiązaniem.

Zboża najczęściej uprawiane w Polsce

Na terenie Polski zboża można uprawiać praktycznie przez cały rok. Wysiew może następować zarówno wiosną – mowa wtedy o zbożach jarych, jak również w okresie jesiennym – są to zboża ozime.

W naszym kraju uprawia się różne rodzaje gatunków zbóż. Poniżej prezentujemy ich listę.

Wśród najczęściej uprawianych w Polsce zbóż znajdują się:

  • pszenica
  • pszenżyto
  • jęczmień
  • żyto
  • kukurydza
  • owies
  • mieszanki zbożowe

Czym dokładnie charakteryzują się powyższe rodzaje zbóż?

Pszenica

To jedno z najpopularniejszych zbóż uprawnych, które posiada szerokie zastosowanie oraz jest odporne na liczne czynniki zewnętrzne. Uprawiane jest jako jare oraz ozime.

Pszenica wykorzystywana jest zarówno jako składnik diety, na przykład do produkcji chleba i makaronów pszennych, jak również jako pasza dla zwierząt hodowlanych.

Pszenżyto

Pszenżyto jest mieszańcem zbóż, a dokładnie pszenicy oraz żyta. Hodowla tego zboża na dużą skalę rozpoczęła się w latach pięćdziesiątych XX wieku. Ma szerokie zastosowanie spożywcze, w tym paszowe.

Zboże to może być wysiewane jako ozime oraz jako jare. Ozime pszenżyto wrażliwe jest na terminy wysiewu, dlatego dochowanie właściwego czasu siewu jest bardzo istotne dla wysokiego plonu.

Jęczmień

Jęczmień jest jednym z najstarszych zbóż na świecie. Jego pełne ziarna używane są do produkcji kasz, a także piwa, a te drobno zmielone do wykonania mąki jęczmiennej oraz produktów mącznych.

Zboże to bardzo dobrze znosi również chłodniejszy klimat oraz przeciętnej jakości gleby. Charakteryzuje się także krótkim okresem wegetacji wynoszącym 55-90 dni. Występuje w odmianach jarych i ozimych.

Żyto

Zboże to jest stosowane powszechnie do wytwarzania różnego rodzaju produktów spożywczych, w tym między innymi do kasz, a także mąki żytniej, z której następnie wypieka się chleb oraz inne artykuły. Żyto używane jest również na paszę.

Żyto znane jest ze swojej odporności na trudne gleby. Można uprawiać go nawet na glebach piaszczystych. To także roślina cechująca się niepodatnością na niższe temperatury. W Polsce najczęściej uprawia się odmiany ozime żyta.

Kukurydza

W Polsce uprawiana jest także kukurydza, która zaliczana jest do zbóż. Wprawdzie nasz kraj nie jest przodującym w jej wytwarzaniu – tutaj dominują Stany Zjednoczone, Chiny czy Brazylia, to jednak także w Polsce można zobaczyć pola kukurydziane.

Kukurydza jest dość odpornym zbożem, które może rosnąć na różnych gruntach.

Owies

Owies jest zbożem pozyskiwanym głównie na paszę dla zwierząt, lecz także jest popularny jako dodatek do zdrowej diety. Najczęściej wytwarza się z niego płatki owsiane, a także mąkę owsianą.

Pod względem warunków glebowych owies wymaga odpowiednio żyznej, dobrze nawodnionej gleby, dlatego też jest on dość wymagający.

Uprawa zbóż – wydajność i ceny z hektara

Zboża mogą osiągać różną wydajność z hektara w zależności od wybranej odmiany, miejsca wysiewu, a także od warunków pogodowych. Na ostateczne plony wpływają również szkodniki oraz choroby, które mogą zaatakować uprawę.

Przykładowa wydajność zbóż:

  • pszenica 4-5,5 t/ha
  • pszenżyto 3-6 t/ha
  • jęczmień ozimy 2,5-5 t/ha

Aby uzyskać odpowiednie plony, rolnicy muszą pamiętać o wyborze właściwych odmian zbóż, o ich terminie wysiewu, a także o właściwym nawożeniu gleby. Także stosowane są obecnie różne środki ochrony roślin – wykorzystywane są one zarówno prewencyjnie, jak również wtedy, gdy zostaną zauważone określone zagrożenia, na przykład choroby grzybicze.